Projektet startade hösten 2022 och pågår till och med den 30 april 2024. Totalt är 75 yrkesutbildningsanordnare involverade i genomförandet av projektet, vilket bildar ett omfattande nationellt nätverk. Nätverket koordineras av Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Projektet är riktat till alla yrkesutbildningsanordnare och de resultat och modeller som skapas under projektets gång kommer att vara tillgängliga för alla yrkesutbildningsanordnare.
Projektet finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och dess budget är 4 miljoner euro.
För mer information: Kontaktperson Kim Konttinen, projektledare, Omnia, kim.konttinen@omnia.fi.
Varför detta projekt?
En aktiv ledning av yrkesutbildning förutsätter förmågan att effektivt skapa och dra nytta av tillgänglig information och kunskap.
Inom ett nationellt nätverk av aktörer svarar projektet Informationsledning mot behovet att förbättra processerna i att skapa information, mäta, utvärdera och dra nytta av data inom yrkesutbildningen. Projektet förbättrar också identifieringen av informationsbehov mellan utbildningsanordnarna och finansiären.
Under projektets gång skapas nationella helheter, praxis och riktlinjer som alla yrkesutbildningsanordnare kan dra nytta av i sin verksamhet.
Projektets målsättningar
- Att förbättra utbildningsanordnarnas informationsskapande processer (mätning, utvärdering och utveckling av processer)
- Att förbättra utbildningsanordnarnas förmåga att analysera data samt att använda data och information för beslutsfattande
(Data från egen verksamhet, jämfört med nationella jämförelsematerial) - Att förbättra utbildningsanordnarnas användning av lösningar som nyttjar nationella indikator- och statistikdata i den operativa verksamheten samt som stöd för utveckling
- Att främja en informationsstyrd verksamhetskultur på olika nivåer i utbildningsanordnarnas organisationer samt att utveckla personalens kunnande inom området informationsledning
Projektets verksamhetsmodell
Projektet genomförs som en helhet bestående av fem olika arbetspaket. Varje arbetspaket har en ansvarig organisation som driver arbetet, fastställda mål och en handlingsplan.
En styrgrupp styr och följer verksamheten, och organisationerna som är ansvariga för arbetspaketen bildar en projektgrupp som samlas regelbundet samt leder arbetet med arbetspaketen.
Arbetspaket
Hur projektet genomförs
- Projektet är ett nätverksprojekt gemensamt för 75 organisationer och koordineras av Espoon seudun koulutuskuntayhtymä, Omnia.
- Projektet är nationellt och täcker geografiskt hela Finland.
- Deltagande läroanstalter är på mycket olika nivåer när det gäller informationsledning och projektet syftar till att ge alla möjligheten att utveckla sin egen verksamhet.
- Projektet samarbetar med andra utvecklingsprojekt, till exempel projektet Digiosaava.fi.
- Projektet bygger på samutveckling, genom vilken man gemensamt skapar nytta för alla yrkesutbildningsanordnare. De resultat och modeller som skapas erbjuds öppet för alla att använda.
Projektets styrgrupp
Projektet styrs och får sparring från en styrgrupp, till vilken representanter från finansierande ministeriet, intressenterna samt ledningsrepresentanter från organisationerna som leder arbetspaketen har bjudits in. Styrgruppen samlas ungefär varannan månad.
Till styrgruppen hör:
- Tuukka Soini, Omnia, styrgruppens ordförande
- Johannes Peltola, Undervisnings- och kulturministeriet
- Riikka Orenius, Utbildningsstyrelsen
- Timo Hakkarainen, Keuda
- Ari Mäkitalo, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu
- Jatta Herranen, Riveria
- Anne Laine (Sataedu), Ammatillisen koulutuksen johtajien verkosto Sajo ry
- Pia Adibe, Tietojohtaminen ry
- Peter Pahlman, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry